начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


София заклееми новоизлязлата енциклопедия в Скопие

дата: 26 Септември 2009 г. , автор: Free Macedonia

Критика на този явно неаргументиран , фалшификаторски труд...

София заклейми Македонската енциклопедия
24.09.2009, 16:36
news.bg
Българското посолство в Скопие разпространи до медиите в Македония становище по повод на публикуването на така наречената Македонска енциклопедия.
Позицията е предоставена и на дипломатическите мисии.
Припомняме, изданието, дело на „бащата на македонизма" акад. Блаже Ристовски в предговора си казва, че македонската енциклопедия не е могла да не съдържа културната и националната автономия на пиринския дял на Македония през 47-48 година, както и съвременната македонска борба за национални и човешки права в Република в България.
В специална статия за асимилацията на македонците се казва, че в България процесът на асимилация напредва по-бързо, заради близостта на езика.
В българското становище се подчертава, че е недопустимо една държава, която се стреми да стане член на НАТО и ЕС, да използва отживяла времето си лексика и идеологеми от епохата на Студената война.
Такъв подход е в разрез с възприетия в тези организации тон и не допринася за утвърждаване на добросъседските отношения, за елиминирането на говора на омразата, а това са едни от основните изисквания към Македония по пътя й на евроатлантическата интеграция.
България нееднократно е демонстрирала искрения си стремеж за по-нататъшно сближаване и развитие на отношенията с Република Македония, включително и в научната област, се посочва в дипломатическото изявление.
В него се припомня още, че не веднъж е подчертавано от българска страна, че съвместният и обективен прочит на общата за двете държава история е напълно възможен при строго научен анализ.
Такъв анализ обаче в т.нар. Македонска енциклопедия не се забелязва що се отнася до текстовете за България.
„Очевидно те не са плод на такъв анализ", констатират от българското посолство и подчертават: Това е неприемливо за едно издание, което претендира да бъде научно, но явно за пореден път е подчинено и преследва конюнктурни политико-пропагандни цели.


Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага