начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Тася Тасова (Австралия ):Днес Европа е друга - подкрепа за Спаска Митрова

дата: 28 Септември 2009 г. , автор: Tassia Tassova - Australia

Бълари от цял свят призовават македовската българка Спаска Митрова да бъде освободена...

Австралийска българка в защита на Спаска митрова :

http://www.media-bg.net/facebook.php?id_rel=1375

Тася Тасова


Днес Европа е друга? Протест в подкрепа на СпаскаИнициатитивният комитет „Спаска Митрова” организира мирен, граждански протест в подкрепа на Спаска Митрова, хвърлена зад решетките на зловещия затвор Идризово край Скопие. Протестът се състоя на 17.09.2009 пред Посолството на РМакедония в София, където повече от година нашата съседка не намира за необходимо да прати свой посланик.

Протестът изрази гнева и недоволството на българите и свободните европейци от Република България и Република Македония. Организаторите настояха за нейното незабавно освобождаване, както и за публично извининие и компенсации от страна на македонската държава за злонамереното и превратно приложение на Закона върху една беззащитна болна жена с болно малко дете.

"Недоумяваме дали Европейският съюз може да препоръча начало на преговори за присъединяваване на страна с политически затворници, което е в пълно противоречие с Копенхагенските политически критерии за членство и дали Република България би могла да поддържа членството на такава страна?", питат от комитета.

Според тях, "Спаска Митрова" не е изолиран случай, а разгърнатата, повсеместна и непрекъсната антибългарска кампания в Република Македония и извън нея е несъвместима със стремежите й за членство в демократична и правова Европа.

"И до днес в Република Македония се поставя трънлив обръч около хората, които се самоопределят като българи – брутално са изхвърляни от работа, изложени на крайна мизерия, хулени и подигравани и дори подлагани на физическа разправа. Европа и светът не могат безучастно да гледат и да толерират това."

Спаска не крие българското си самосъзнание, предавано от поконения. Тя е един от съучредителите на българското неправителствено сдружение „Радко” в Република Македония. Спаска Митрова има правото свободно да отглежда и учи детето си на любов към българското, към своите български предци от Македония, които по стечение на историческите обстоятелства са останали извън пределите на българската държава и са изживели живота си под турска, сръбска и югославска власт.

Протестът беше отбелязан с музика и танци от седемдесетте участници, с което показаха по цивилизован начин несъгласието си с македонистката политика и заключиха, че "едно време да си македонец от вардарско е значело само едно – да си достоен българин".

Членовете в Инициативен Комитет "Спаска Митрова" още смятат, че Спаска не трябва да бъде епитом за плоска партийна политика. Тя трябва да бъде националната политика, от която десетилетия наред сънародниците ни в Македония се нуждаят. "Имаме гореща нужда от една координирана и настоятелна българска политика спрямо Македония. Смяна на ракурса.", споделят още от Комитета. Те поканиха
всички политици и лидери, но "не като партийци- без да очакват изява и предна позиция сред множеството, а като хора и граждани".
Sat, 26 09 2009 08:01:04 GMT
Линк към оргиналната новина на медията Тася Тасова

www.media-bg.netОще статии по темата »
М н е н и я

от: Dood, ( s.criesleatut@debian.info )
публикувано: 21.06.2012 17:06:53 часа

Yeah, that's the tieckt, sir or ma'am


от: vasmuten, ( vsm_sg@yahoo.com )
публикувано: 28.09.2009 19:54:53 часа

protesta trjabva da e pred BG-vlasta,zastoto nisto ne pravjat sprjamo samozabravilia se iztarsak FIROM!И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага