начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Мирослав Резински - македонски българин лежи в затвора в Идризово след скалъпен от тайните служби процес

дата: 14 Август 2009 г. , автор: Free Macedonia

Мирослав Резински - един достоен българин от Македония.За неговата злощастна съдба...


 
    Мирослав Ризински е роден в Скопие в българско семейство като винаги е изтъквал своята българска принадлежност. Той е македонски и български гражданин. Като Зам.-председател на ДРУМ на парламентарните избори през 2006 г. той получи 5000 гласа (за един мандат са потребни 10000) – повече, отколкото останалите гласове на ДРУМ общо. През януари 2007 г. бе един от сериозно пострадалите при нападението на организирани привърженици на футболен клуб „Вардар” над участниците в отбелязването на Мара Бунева. Като потърпевш той бе един от основните интервюирани в документалния филм на Би Ти Ви, посветен на случая. Трябва да се отбележи, че същият филм без какъвто и да е видим повод бе излъчен по македонската телевизия А1 през лятото на 2007 г., с което бе дадено началото на кампанията против участниците във филма. През есента на 2007 г. Мирослав Ризински присъстваше като официален гост на годишния конгрес на МПО в САЩ и Канада. На конгреса той е влязъл в остри пререкания с македонския министър Ташкович, като Мирослав го е обвинил в непрозрачност при взимането на решения за избор на чуждестранни инвеститори в Р Македония (посочил е конкретни документи, които носил със себе си).
Малко след завръщането си от конгреса на МПО Мирослав Ризински бе арестуван в обвинение за получаване на подкуп. При ареста има няколко смущаващи обстоятелства.
Подкупът (от 6000 евро) е даден в затворен плик от лице, което е криминално проявено и осъждано като пликът е оставен на масата в заведение. При оставянето на плика криминално проявеното лице веднага излиза и в същото време в празното заведение влизат цивилни лица с насочено към Мирослав Ризински оръжие като го принуждават да вземе въпросния плик и да го отнесе в офиса си. При влизането му в офиса веднага идват униформени полицаи и го арестуват. Трябва да се отбележи, че в македонската преса се съобщава, че Мирослав Ризински е арестуван в заведението, с което се потвърждава участието на полицията в събитията в него. При това положение възниква въпроса защо е било необходимо истинския арест да се извърши в офиса му като парите бъдат отнесени там?
Мирослав е осъден на 3,6 г. лишаване от свобода. Решението в момента се обжалва пред апелационния съд.
Другият подсъдим заедно с Мирослав – Зуди Джелили (бивш кандидат за президент на Р Македония от ДПА) също е осъден на 3,6 г. затвор, но до произнасянето на апелационния съд е пуснат под гаранция от 66000 евро. В същото време на Мирослав Ризински е отказано пускането под гаранция (предложен е семейният апартамент, оценен на 53000 евро) с мотива, че е български гражданин и можел да се укрие. Именно този мотив масово е тиражиран в македонските медии.
В защита на Мирослав Ризински се обяви МПО, като препрати изложение до редица правозащитни организации.
Позицията на българската страна трябва да бъде справедлив процес и липса на двойни стандарти, т.е. до решението на Апелативния съд Мирослав Ризински да бъде пуснат под гаранция, както е постъпено с Зуди Джелили. Наличието на българско гражданство не може да бъде считано като утежняващо обстоятелство.

По : "Братя българи" - група в защита на Българщината в Македония
    
      
        Материалът е взет от: http://atila.blog.bg/novini/2008/05/16/miroslav-rizinski.193185
     
   
    В момента Мирослав Ризински излежава присъдата си в затвор Идризово.Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага