начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Свобода за Милослав Ризински - македонски българин

дата: 07 Август 2009 г. , автор: Free Macedonia

Българското Интернет общество и особено групите във Фейсбуук настояват за освобождаването на нашия сънародник , задържан в БЮРОМ...

Тема "Справедливост за Мирослав Ризински"
Автор Medius ()
Публикувано 04.03.09 21:55  http://www.facebook.com/group.php?gid=58439042686


"Тази група е в защита на Мирослав Ризински, осъзнат българин от Македония. Роден и израсъл в българско семейство в Република Македония. Мирослав Ризински има смелостта да обяви ясно своето национално самосъзнание и да поведе политическа борба за него - чрез политическата организация ДЕАМ. Опита се да извоюва за осъзнатите българи в Македония същите политически права, каквито имат и останалите общности в тази република - власи, албанци, турци и цигани. Права на политическо сдружаване и представителство, право на достъп до печатни и електронни медии, право на свободно и достойно изразяване на българското национално самосъзнание.
За тази смелост просръбската, по същността си окупационна власт, в Република Македония организира срещу Мирослав Ризински класическа полицейска операция в духа на най-ярките сталинистки практики. В офисът му са подхвърлени от цивилни полицай няколко хиляди евро, той е арестуван и обвинен за подкуп. Въпреки безспорните доказателства за скалъпени обвинения, безумните разминавания в т.нар "свидетелски" показания, безбройните и фрапантни процесуални нарушения от страна на обвинението, всички съдебни инстанции постановяват присъда "виновен".
В тази група ще бъдат публикувани всички факти и обстоятелства, свързани с обвинението срещу Мирослав Ризински.
Цел на групата е на първо място да окаже натиск върху българските власти да поискат от т.нар Република Македония да прехвърли Мирослав Ризински в български затвор за изтърпяване на наказанието, защото в противен случай един изключителен български патриот ще бъде смазан в скопските зандани. На второ място - широка публичност на недопустимото беззаконие и политическите репресии, извършвани от просръбската власт в Скопие над хората с българско национално самосъзнание в Македония."

Тази група е в защита на Мирослав Ризински, осъзнат българин от Македония. Роден и израсъл в българско семейство в Република Македония. Мирослав Ризински има смелостта да обяви ясно своето национално самосъзнание и да поведе политическа борба за него - чрез политическата организация ДЕАМ. Опита се да извоюва за осъзнатите българи в Македония същите политически права, каквито имат и останалите общности в тази република - власи, албанци, турци и цигани. Права на политическо сдружаване и представителство, право на достъп до печатни и електронни медии, право на свободно и достойно изразяване на българското национално самосъзнание.
За тази смелост просръбската, по същността си окупационна власт, в Република Македония организира срещу Мирослав Ризински класическа полицейска операция в духа на най-ярките сталинистки практики. В офисът му са подхвърлени от цивилни полицай няколко хиляди евро, той е арестуван и обвинен за подкуп. Въпреки безспорните доказателства за скалъпени обвинения, безумните разминавания в т.нар "свидетелски" показания, безбройните и фрапантни процесуални нарушения от страна на обвинението, всички съдебни инстанции постановяват присъда "виновен".
В тази група ще бъдат публикувани всички факти и обстоятелства, свързани с обвинението срещу Мирослав Ризински.
Цел на групата е на първо място да окаже натиск върху българските власти да поискат от т.нар Република Македония да прехвърли Мирослав Ризински в български затвор за изтърпяване на наказанието, защото в противен случай един изключителен български патриот ще бъде смазан в скопските зандани. На второ място - широка публичност на недопустимото беззаконие и политическите репресии, извършвани от просръбската власт в Скопие над хората с българско национално самосъзнание в Македония.
Висшата съдебна инстанция на т.нар. Република Македония потвърди политическата присъда над Мирослав Ризински. Сега той трябва да влезе в затвора. Заради ясно изразеното си българско национално самосъзнаие и смелостта да го обяви ясно и недвусмислено в Република Македония.
Както вече знаете, от миналия четвъртък Мирослав Ризински отново е в затвора.

Последни новиниДО ПОСОЛСТВОТО
НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ
В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО ПРЕЗИДЕНТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЪРА
НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЪРА
НА ПРАВОСЪДИЕТО
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ
ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ
НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ
В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО МЕДИИТЕ
В БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ


ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ
„СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА МИРОСЛАВ РИЗИНСКИ”


Ние, българските граждани, обединени в инициативен комитет „Справедливост за Мирослав Ризински”,

Протестираме заради политическия процес срещу нашия сънародник Мирослав Ризински, който днес лежи в затвора по скалъпено обвинение, осъден от съдебен състав, председателстван от съпругата на министъра на правосъдието на Република Македония. Протестираме срещу репресиите от страна на македонските власти срещу всички македонски граждани, които ясно и открито заявяват своето българско самосъзнание.

В постановка в стила на югославските тайни служби, държавният служител Мирослав Ризински е арестуван с обвинение в подкуп заради пари, подхвърлени от цивилни полицаи в офиса му. Въпреки безспорните доказателства, представени от защитата му, безумните разминавания в т. нар "свидетелски" показания, безбройните процесуални нарушения от страна на обвинението, всички съдебни инстанции постановяват присъда "виновен" и затвор за 3 години. С разиграния фарс македонското правителство постига няколко цели:

- отървава се от неудобен политически противник;

- отчита дейност пред Европейския съюз, че уж безкомпромисно се бори с корупцията;

- хвърля петно върху името на един от емблематичните защитници на българщината във Вардарска Македония, а по този начин и върху всички българи там.

Дълбоко сме обезпокоени от лицемерието на официалните македонски власти. Днес, в 21 век, претендиращата да е демократична държава Република Македония води агресивна политика срещу всичко българско и репресира свои граждани, само заради това, че се чувстват българи. Не спира унищожаването и подправянето на български културно-исторически паметници и фалшификацията на българската история в местните учебници. Не секва и говорът на омразата в местните медии.

Същевременно правителството на г-н Груевски търси подкрепа от Република България. Терорът, който наложи македонската държава срещу Мирослав Ризински, потвърждава че тази страна не е готова да бъде член на НАТО и Европейския съюз.


Ние искаме от македонската държава:

1 да върне съдебния процес срещу г-н Ризински за преразглеждане на първа инстанция въз основа на представените от неговата защита нови доказателства -без политическа намеса, професионално, обективно и безпристрастно.

2. по процеса да се назначи съдебен състав, независим от изпълнителната власт.

3. в процеса да се спазят законите на Република Македония, да се отхвърлят всички процесуални нарушения и да бъдат взети предвид доказателствата и свидетелите на защитата.


Призоваваме българските политици ясно да кажат на управляващите в Скопие, че пътят на Македония към Европа минава през зачитане правата на българите в Македония.

В случай, че горните искания не бъдат изпълнени, се обръщаме към българските институции със следните искания:

1. да осъществят прехвърляне на българския гражданин Мирослав Ризински за излежаване на присъдата му в България.

2. да осигурят български адвокати с цел Република Македония да бъде съдена в Страсбург с финансови компенсации в полза на г-н Ризински.

3. чрез българските евродепутати да наложат поправки в резолюциите в Европейския парламент за напредъка на Република Македония за прекратяване на всички репресии на македонските власти срещу граждани на Република Македония с българско самосъзнание и това да се постави като условие за интеграция в Европейския съюз.

4. категорично да защитават своите граждани,.навсякъде по света


Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага