начало   контакти
vardar@art.bg


Биография на Г.Ст. Генов
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Привет Сталину!

дата: 04 Август 2017 г. , автор: Редакцията

Евгени Генчев; Зверове и животни; Цена: 10 лв.

 Прозата на Евгени Генчев е по своему гениална – абсурдна, шокова, поетична и плаха. Тя протича като токов удар през опошленото ни подсъзнание, с което всяка вечер спокойно си лягаме. И с което сутрин се будим, предварително доволни от себе си. И сърдити на света около нас. 


От години Генчев е антигерой – той не живее просто самотно, а е тотален самотник, който тихо страда в столичната пустиня и прави от строшените си пясъчни часовници временни компаси. Съдбата му се разпада на частици още в казармата на Народната ни република, когато е пребит от ротния си с дръжката на боен пистолет – губи съзнание и пропада за дълго в себе си. Оттогава поема по болезнения път на наплашено до смърт същество, което не иска да е звяр, нито само живо животно. А човек като всички останали.

„Привет, Сталину!” е третата му белетристична книга, докато “Демоничната крива” и “Адамови чеда” останаха забелязани само от литературния печат, който след разгромяващата победа на Великата ноемврийска контрареволюция е с все по-затихващи функции. Но Генчев не напише, за да бъде забелязан, той и без друго е белязан и набелязан от Бог, а защото вдишва и издишва смисъла на съществуването си чрез тракането на пишещата си машина.

Евгени мисли, съответно съществува, предимно чрез обладаващите въображението ни образи, чрез виртуозни изпълнените криви, чрез кристално чистите си находки и смайващите миражи. Пред вас стои странен и стъписващ писател, когото можете и да не четете. Особено, ако ви плаши възможността да надзърнете в себе си, в космогонията на душата си, през процепа между паметта и безпаметността.

Аз надникнах в този космически комин, излетях през него нагоре и се върнах при себе си. Жалко е, че не останах там и сега се налага пак да участвам в несъвършенството на сътворението, наречено живот.
 

Румен Леонидов


Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага