начало   контакти
vardar@art.bg


Биография на Г.Ст. Генов
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Стрина

дата: 06 Януари 2017 г. , автор: Редакцията

Северина Самоковлийска; "Обобщен обзор на съвременните литературни кръгове и авторката се е справила чудесно с постигането на пълната му картина..." - В. Савова; ЦЕНА: 5 ЛВ.

 Познавам Северина Самоковлийска на живо (в такива времена живеем – познаваме се предимно виртуално) отскоро, но разказите ѝ от сборника „Скрити белези” успяха да ме развълнуват отдавна. Топлиначовечности искреност са думите, с които ги свързвам. И все още ги препрочитам, въпреки че не написах ревю за тях.


Тук е моментът да се извиня на авторката, но причините за това съвсем не са у нея. Онова ревю щеше да бъде поръчково и в никакъв случай нямаше да изрази отношението ми към тези разкази, които събрах във вече споделените три думи. Ето защо, когато разбрах, че е дръзнала да напише новела, много се зарадвах. Още докато четях разказите бях сигурна, че Сев – така се подписва тя – ще може да се справи с по-обемно произведение. А изненада дойде, когато научих, че моето име е сред тези на тримата спечелили книгата. Тънка, но съдържателна книга с лично посвещение си е абсолютен късмет.
 
И така, коя е "Стрина"? Стрина всъщност я има и нейните прототипи са толкова много, че съвсем ѝ приляга библейското „А името ми е Легион, защото сме мнозина.” Това е обобщеният образ на вечно мрънкащия графоман, недоволен от липсата на внимание, намерил своята свобода в анонимността на виртуалното пространство.

Докато е на това ниво, такъв образ не е много страховит, стига нападките му да не уцелват лесно раними хора. Когато обаче такъв човек предприеме мерки и излезе първо на тъмно (скрит в удобството на нощта), а после и на светло, подстрекаван от (не)доброжелатели, идва същинската развръзка на трагедията, която авторката иронизира много интелигентно и проницателно.
 
Стрелите на Стрина Калина са насочени към млада и можеща писателка, която за съжаление, трябва да се съобразява с изискванията на пазара вместо с правилата на литературата. Начинаещата авторка с псевдоним Кийра Башли (нали Ви казвам, изисквания на пазара) не подозира наличието на много по-сериозен проблем от този, че издателството предпочита продаваемото пред стойностното от литературна гледна точка.

А Стрина Калина е готова на всичко – шантаж, манипулации и всякакви други дейности, които само човек като нея може да измисли. Само че за разлика от авторката, не отдава дължимото на животните и ако знае, че котаракът ѝ Лев (ха познайте на кого е кръстен) е единственият, който се осмелява да застане на пътя ѝ, тя съвсем няма как да предвиди дейностите на един мишок.
 
Всъщност, тънката книжка е събрала на страниците си един обобщен обзор на съвременните литературни кръгове и авторката се е справила чудесно с постигането на пълната му картина. Всички онези, с които се срещаме, когато искаме да прочетем, издадем или представим книга (било чужда, било своя).

За щастие, Северина Самоковлийска има и таланта, и усета да го направи. А фактът, че фотографията на корицата е нейна говори за това, че тя може да намери нужните изразни средства, за да изрази това, което я вълнува по неограничени начини.
 
Книгата има само един недостатък и той е липсата на коректор – дори и малки, намирам грешки, които съвсем не са по вина на авторката. Другото, което искам да спомена, въпреки че не е недостатък е, че книгата е все още с малък обем.

Както споделих със Сев, сигурна съм, че тя може да напише и по-голяма творба. Или да събере поне две новели в една книга. Дано намери своя издател, който няма да срещне „стрина”, нито пък неопитна Кийра Башли, ако реши да инвестира в издаването на творба от Северина Самоковлийска. И още едно пожелание, което ще ѝ върна, тъй като то е посвещение към мен – „по-малко Стрини в живота!”
 
 
Благодаря ти за доверието, Сев!

Весислава Савова


Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага