начало   контакти
vardar@art.bg


Биография на Г.Ст. Генов
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Вдъхновения и унищожения

дата: 07 Ноември 2016 г. , автор: Редакцията

Росен Кукушев: "Прескача хладнокръвно циферблатът пред всичко видимо и няма нищо лесно предвидимо..."; ЦЕНА: 5 ЛВ.

 Поезията на Росен Кукушев живее на границата на много култури. Но тя не е просто интересно смешение на езици, нехаещ и разнопосочен Вавилон. В неговите стихове ще открием, че между традиционните и съвременните общества не съществува межда, че съвременното съзнание също има своята митологична страна. За наша радост поетичната семантика не обърква и не руши тези култури, а ги обединява в едно интелектуално богатство, заложено дълбоко в недрата на творбите му. В структурален аспект това е именно стилът на Росен Кукушев и този стил не може да се сбърка.


„пречиствам болното сърце като съсъд
в шамански ритуал от изтока
или в модерен сън на запада.” 
                       /Алхимия на пречистването/
 
Текстовете на Росен Кукушев са експресивни, но те са и съвкупност от знаци. Той умее да използва езика и знаковата система на различни човешки култури: Буда е събуждане от илюзията, любимата жена е патрицианката, господарка на плебса. Знаковост, която е много различна и като тип, и като граници. Едновременно сложна и любопитна, тя размива константите на времето, минавайки отвъд името, в съответствие с различни семиотични кодове. Както казва Умберто Еко: „И всяко стъпало в тази минута говори на два различни езика.”. Така смисълът на знаците в тези стихове прилича на повторно изживяване на старото, но обновено послание.
 
„любовта ти е онзи прекрасен часовник
циферблатът му – нежна окръжност от алефи” /Познание/
 
Немалка роля играе езикът на автора, облечен ту с формата на мерената реч в педантичния калъп на сонета, ту превъплътен в потока на мисълта, плуващ във водите на експерименталната поезия. Език, който звучи разпознаваемо, но в същото време изключително богат, като за посветени.
Заглавието на книгата „Вдъхновение и унищожение” синтезира идеи на различни нива. От една страна, стиховете разкриват конструктивното и деконструктивното женско присъствие, двусмислено и вечно, като двусмилената и вечна усмивка на Мона Лиза. От друга, от дисхармонията между съзидание и разрушение се ражда ново поетично вдъхновение. Мъртвите храмове възкръсват с нови богове, защото човешката душа живее винаги отвъд Леванта на мечтите...


Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага